Az idei enyhe tél eddig elkényeztetett minket. Eddig. A hirtelen beköszöntött hideg idő, a jelentős hőmérséklet csökkenés sokakat megvisel, különösképp, hogy február végén már minden porcikánk a tavaszt, a nap melegét várja. Erre a hétre mi is tavaszváró összeállítással készültünk nektek, ám az időjárás felülírta terveinket. A hidegre való tekintettel összegyűjtöttük hát a leghatásosabb melengetőket: a következő ételek nemcsak a vérbőséget, de a hangulatot is fokozzák. Íme 6 csípős étel, ami könnyebbé teszi a tél utolsó fagyos napjait.

egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozás

Tény, hogy a csípős anyagokat tartalmazó élelmiszerek erősitik a szervezet védelmi rendszerét, fokozzák hőérzetünket, ezért a mértékkel történő fogyasztásuk igen hasznos a téli időszakban. Különösen jól jönnek most, hogy ránk köszönötött a valódi hideg. Fogyasszunk belőlük minél többet a tél utolsó, kiemelkedően hideg hetében.

1. MUSTÁR

A fertőzések ellen

Pozitív hatását mindannyian élveztük már, még ha nem is voltunk tudatában ennek: a mustár egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásugyanis segít megemészteni a zsírban gazdag élelmiszereket, mint amilyen például a kolbász. Pont ezért a zsírosabb húsokhoz mindig fogyassz el belőle 1 evőkanálnyit! A nátha megelőzésében is segíthet: a mustárolaj gátolja a kórokozók szaporodását, véd a lég-, illetve a húgyúti fertőzések ellen, vérbőséget okoz, de még a rákos sejtek fejlődését is lassítja. Vérkeringést fokozó tulajdonsággal bír. Jöhet ebédre a mézes-mustáros csirkemell.

Tipp:

A mustáros lábfürdő felmelegíti a testet, serkenti a lábfej keringését, megakadályozza a kialakulóban lévő fertőzést. Próbáld ki most, hogy az idő nagyon hidegre fordult! 

Keverj el 50 gramm őrölt mustármagot vízzel egy kis tálkában. A masszát add a lábfürdőként előkészített meleg vízhez, és pihentesd benne a lábad 10-15 percig. Fontos: ahogy a bőröd kezd érzékennyé válni, fejezd be az áztatást, majd nagyon alaposan mosd le tiszta vízzel, utána pedig szárítsd meg a lábad!

Borogatás hörghurut esetén: adj 1 evőkanál mustármagot 2 liter hideg vízhez, és forrald kb. 10 percig. Márts a folyadékba egy pamutrongyot, helyezd a mellkasodra 5-20 percre, és pihenj így a kanapén. Ezután alaposan mosd le az érintett bőrfelületet, és kend be kedvenc hidratáló krémeddel.

2. TORMA

Felszabadítja a légutakat

A mustárnak közeli, a vízitorma néven is ismert vaszabinak pedig - amit főleg szusi mellé egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásfogyasztanak a japán éttermekben -, távoli rokona. A tormát elsősorban fűszernövényként alkalmazzák, pedig igen sok gyógyhatása ismert. Javítja az emésztést, az epeműködést, étvágygerjesztő és vizelethajtó hatású, csillapítja a köhögést, továbbá borogatás is készíthető belőle az átfagyott kézre és lábra, mivel vérbőséget okoz. Hosszú távon fogyasztva csökkenti a vérnyomást, regenerálja az ereket. Ne várjunk hát vele a húsvéti sonkáig!

Tipp: 

Köhögés ellen a tormás méz különösen hatékony: keverj össze 100 gramm mézet 50 gramm frissen lereszelt tormával, és befőttesüvegben hagyd állni 1 órán át. Utána 2-3 óránként vegyél a szádba a keverékből 1 teáskanálnyit, és várd meg, hogy elolvadjon a nyelveden.

3. CSILI

Hátfájás esetén hatásos

Felgyorsítja a lelassult emésztést, segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeket. Szerepet játszik a egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásvér koleszterinszintjének ideális értéken tartásában. Mindezek a hatások a paprikában lévő kapszaicinnek köszönhetőek. Túl nagy mennyiségben fogyasztva viszont a csili gyomor- és bélproblémát okozhat. Külsőleg használva a kapszaicin javítja a szövetek vérellátását - nem véletlen, hogy a narancsbőr elleni készítmények egyik fő alapanyagaként ismeretes. A fájdalomcsillapításban is élen jár ez a hatóanyag, így például a hátfájásra is használhatsz kapszaicintartalmú krémet.

Tipp: 

Ízesítsd az ételeidet rendszeresen friss csilivel vagy szárírott csilipehellyel, ezzel máris sokat teszel azért, hogy fokozd a hőérzeted, továbbá elkerülheted a megfázást is.

4. FOKHAGYMA

Védi az ereket

Enzimjéből a feldolgozás - törés, vágás - során különböző vegyületek képződnek. Ilyen például az egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásallicin, amely csökkenti a vérben a vérzsírok mennyiségét. Emellett antibiotikus hatású kéntartalmú vegyületek is keletkeznek - ezek felelősek a fokhagyma jellegzetes szagáért. Találhatók még benne vérnyomáscsokkentő, immunerősítő hatású flavonoidok és különböző ásványi anyagok, például vas, cink, magnézium és mangán is. A fokhagyma gyógyhatásai közül talán a legfontosabb, hogy tágítja az ereket, és rendszeres fogyasztása csökkenti a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, ezáltal segíthet elkerülni az érelmeszesedést.

Tipp: 

Torokfájás esetén a mikrohullámú sütőben melegíts 1-2 gerezdet 15-20 másodpercig, majd nyomd át fokhagymaprésen, és fogyaszd el sós kekszre kenve. Ha zavar, hogy fokhagymaszagú a leheleted, akkor lassan igyál meg egy kevés tejet, vagy hagyj elolvadni egy szelet csokoládét a szádban, esetleg óvatosan rágj el pár pörkölt kávészemet vagy némi friss petrezselyemzöldet.

5. GYÖMBÉR

Megnyugtatja a gyomrot

A különleges, változatosan felhasználható gumó nem csak a konyhaművészetben népszerű - a egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásházi patikában is hasznát veheted. A hagyomásos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a test mellett a lelket is erősíti. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágcsáltak a tengeribetegség ellen, Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle. Hatóanyaga a gingerol, fájdalomcsillapító, illetve gyulladásgátló hatású, ezért sokféle panaszt képes orvosolni. Többek között méregtelenít, védi a májat, tisztítja a bőrt, erősíti az immunrendszert, enyhíti a megfázásos tüneteket, serkenti a vérkeringést, fájdalom- és lázcsillapító, gyulladás-, vérnyomás- és koleszterintszint-csökkentő hatású, továbbá segíthet elmulasztani a hányingert.

Tipp: 

Hámozz meg egy hüvelykujjnyi gyömbérdarabot, vágd vékony szeletkere, és önts rá 1 csésze forró vizet. Hagyd állni 10-15 percig, majd ízesítsd mézzel és citrommal.

6. BÖJTFŰ

Az immunrendszer őre

Legtöbben sarkantyúvirágként ismerhetik. Kiemelkedő gyógyereje miatt a természetgyógyászat régóta használja. A böjtfű a benne található egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozásmustárolaj-glikozidok révén antibiotikus, vértisztító és nyákoldó hatással rendelkezik. Hatékonyan kezeli a köhögést, a náthát, a rekedtséget, de más gyógyhatásai is ismertek: serkenti a keringést, bevethető húgyúti fertőzések esetén, továbbá enyhe hashajtóként.

Tipp: 

A szirmokból kinyert tinktúra segít köhögés és torokgyulladás esetén, mivel megfékezi a kórokozókat. Rakj 100 g összevágott levelet 250 ml alkoholba, keverd össze, zárd le légmentesen, és néha felrázva hagyd állni 10 napig sötét helyen. Ezután szűrd át egy gézdarabon, és jól záródó üvegben tedd a hűtőszerkrénybe. Amikor szükség van rá, 10 cseppet keverj el 1 pohár vízben, és fogyaszd el.

Erről se maradj le: Gyors és szuperegészséges

Megtalálsz minket a FACEBOOKON is.

egészség egészségünkre test immunrendszer csípős étel mustár torma csili fokhagyma gyömbér böjtfű gyulladásgátló vérkeringést serkentő vérbőség táplálkozás

Képek forrása: Internet, Pixabay