A csokoládé az az édes és feledhetetlen íz, amely minden embert rabul ejt. Gyógyír a lélek bajaira, a szenvedés fájdalmaira. Csokoládé. Még ízlelgetni is jó ezt a szót. Hosszan, finoman és lágyan. A mindent elborító érzés, a titkok édes mezeje, a bűnbeesés melengető finomsága. Csokoládé. Képes akár az emberi viszonyokat is megváltoztatni. Film is készült róla, olyan, amitől ez az ínyencség - ha lehet fokozni - még népszerűbb lett. A Csokoládé című filmben a főszerepet Juliette Binoche és Johnny Depp játszotta, ám az alkotás legnagyobb szárja mégis az aztékok kincse, az édes élvezet, maga szájban roppanó és olvadó csokoládé. Trüffelként, desszertkülönlegesség formájában és forró italként elkészítve. Íme három csokis csoda a filmből.gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás test

"Volt egyszer egy csendes kis falu Franciaországban. A falu lakói hittek a tranquillitében - a nyugalomban." Ebben az idilli falucskában minden régi. Még a polgármester is gróf, a "régi rend" képviselője, bigott erkölcscsősz, tele elfojtással, akinek mindenkin rajta a szeme. Ebbe az önmegtartóztatástól teli világba érkezik lányával, és nyit édességboltot Vianne Rocher (Juliette Binoche), aki a csokoládé minden titkának ismerője, a személyre szabott édességek boszorkánya. Mint forgószél, dúlja fel a falu nyugalmas unalmát.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás testA történetben Vianne meghódítja a lakókat csokoládéboltjával, különös érzéke van ugyanis ahhoz, hogy mindenki számára a legmegfelelőbb desszertet válassza ki. Reynaud grófja (Alfred Molina) elszántan harcol az asszony üzlete ellen, mert a férfi szerint Vianne csokoládéi romlásba taszítják a lakókat. A helyzet a falucska lakóit is megosztja.

Mit is jelenthet a csokoládé? A tiltott, és csak mértékletesen fogyasztható boldogság és gyönyör forrása. Torkosság. Vágyak. Szenvedély. Jó szerelmi bánatra, szeretkezés előtt és után, s persze közben is, meg a halotti toron. Egy jó krém, pirított mandula, és mindenek lelke, a kakaó, a varázslat. Amiről persze senkinek sem azt ezt termő hatalmas fa jut eszébe. Hanem egy érzés. Ízek. Élmények. Ünnepek. Ami a filmbeli falucska lakóinak életéből kiveszett az idők során. Csak fásultság és közöny maradt. De a csokoládé ad valamit. Ami lehet birtoklás, ajándék, perverzió: ám nem más, mint ártatlan öröm. Találkozás az igazi énnel, felszabadulás a szabályok alól.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás testA helyi embereket felrázzák az édes ínyencségek, és tiltott - legalábbis annak hitt - mezőkre tévednek. Szeretet, szerelem, őszinteség. Felborul a "régi rend". A gróf tajtékzik. Titokban mindenki csemegézget. Senki sem bír ellenállni a kísértésnek. Egy csésze lélekgyógyító forró csokoládé, egy fűszeres csokoládégolyócska, s lőn boldogság.

A filmben a csokoládé az életigenlés, az életöröm és a változtatás jelképe, az édesség fogyasztása felszabadítja a burokban élő burgundiai kisváros lakóit. A falu közössége a bolt megjelenése előtt zárt, nem nyitnak a változásra, ám Vianne felrázza őket álmukból. Először vágyakozba néznek a boltra, később már eszegetnek az ősi maja recept alapján készült csokoládékülönlegességekből vagy isznak a forró csokiból. Vianne a legjobb érzékkel ismeri fel, kinek milyen csokoládé való. Szentül hisz benne, hogy minden bajra gyógyír egy-egy csokoládé. És valóban...

A megalázott asszonyban megnyitja a szépséget és akaratot, a vagány és cukorbeteg nagymamában az eltiltott unokájával való egymásra találást, az évtizedek óta szerelmes öregúrban az udvarlás első gesztusát... Mindenki sorra kerül, még maga Vianne is, mikor a vándorcigány (Johnny Depp) megérkezik.

Csokoládé, Johnny Depp és Franciaország. Kell ennél több? 
Kellemes, szívet melengető, nyál-összefuttató film, mely Joanne Harris azonos című regénye alapján készült.


A filmben Juliette Binoche elkészített egy trüffelt, melyet a női szépség elismert jelképe, a milói vénusz ihletett.

Vénusz mellbimbója gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás test


 

Valódi desszertkülönlegesség, elészíteni is gyönyörűség, ha pedig párunkkal együtt látunk neki, igazán finom gasztro-pajzánkodásban lehet részünk. Ez a desszert maga az édes csábítás.

Hozzávalók:

  • 220 g étcsokoládé, apróra vágva (70%-os)
  • 1/2 csésze zsíros tejszín
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 teáskanál vérnarancshéj
  • 1 teáskanál narancslikőr

A mázhoz:

  • 1 tábla jó minőségű étcsokoládé, apróra vágva (70%-os)
  • 8 dkg jó minőségű fehér csokoládé, apróra vágva
     

Elkészítés:
Melegítsük fel a tejszínt egy edényben, de csak forrásig, majd öntsük rá az apróra vágott csokoládéra.

Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a narancs héját és a likőrt, majd habverővel keverjük fényesre. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, vagy ha meg akarjuk gyorsítani a folyamatot, hűtőbe is tehetjük. Tudom, hogy nehéz kivárni...

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás testA krémet ezután tegyük 1 cm-es lyukú habzsákba, és sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe nyomjunk kicsi, mell alakú kupacokat. Hűtsük le ismét.

Mártsuk a (desszertnek készülő) mellbimbókat a megolvasztott csokiba, majd hagyjuk hűvös helyen teljesen megdermedni. Ekkor mártsuk a felolvasztott fehér csokiba a csúcsukat, majd ismét hűtsük le.

Figyelmeztetés: hihetetlenül gyorsan elfogy, ezért mi eleve dupla adaggal szoktunk indítani.

Trüffelgolyók házilag  gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás test

Ezek az apró édességek meglepően könnyen elkészíthetők. Extra ízekkel gazdagíthatók, például egy kis likőrrel, melyet az olvasztott csokoládéhoz keverünk.

Hozzávalók:

  • 24 dkg keserű csokoládé
  • 1/2 csésze zsíros tejszín
  • 3 evőkanál puha vaj darabokra vágva
  • 1/3 csésze mogyoró pirítva, apróra vágva
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor


Elkészítés:
Aprítógépben őröljük nagyon finomra a csokoládét. Egy edényben melegítsük fel a tejszínt közepes lángon, majd öntsük a csokoládéhoz. 

Kézi robotgéppel verjük tovább, és adjuk hozzá a vajat is. Egy fém sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral, esetleg alufóliával, öntsük rá a csokoládés keveréket és terítsük el egyenletesen.

Hűtőszekrényben kell pihentetnünk legalább 3 órán keresztül, hogy jól formázható legyen. 

Mielőtt elkezdünk vele dolgozni, távolítsuk el óvatosan a sütőpapírt vagy alufóliát, és tegyük a csokoládélapot egy nagy vágódeszkára.

Vágjuk fel 32 darabra. (Forró vízbe mártott éles késsel vágjuk, közben töröljük meg a kést.)

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás testMinden egyes darabból hengergessünk egy kis gombócot, majd a felét apróra vágott mogyoróba, a másik felét kakaóporba mártsuk. És már készen is vagyunk.

Hűtőszekrényben, légmentes csomagolásban akár egy hétig is eláll(na, ha el nem fogyna nagyon gyorsan).

Ezt az alapreceptet számtalan módon variálhatjuk: fűszerezhetjük a masszát például valamilyen alkohollal (rum, konyak, likőr), fahéjjal, narancshéjjal, mentával, vaníliával, kardamommal vagy csilivel.

De itt még nincs vége! A kis golyók belsejébe is rejthetünk meglepetéseket: például pirított egész mandulát vagy mogyorót, natúr vagy alkoholba áztatott aszalt gyümölcsöt, de akár egy picike marcipángolyót is.

Na és a hempergetés! Jöhet kakaópor, darált mandula, dió, mogyoró, kókuszreszelék, tortadara, színes szórócukor.

Csilis forró csokigasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás test

Ősi maja recept alaján - bár akkor is lenyűgözően finom, ha mégsem ősi maja a recept.

Hozzávalók:

  • 5 csésze 2,8%-os tej
  • 1 piros csilipaprika félbevágva, kimagozva
  • 2 csésze víz
  • 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 8 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 2 evőkanál méz
  • tejszínhab


Elkészítés:
A vizet forraljuk fel egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a csilipaprikát, és addig forraljuk, amíg a folyadék a felére csökken. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Egy nagyobb edényben közepes lángon melegítsük össze a tejet, a vaníliát, fahéjat. Várjuk meg, míg buborékok keletkeznek a tetején.

Csökkentsük a hőt, adjuk hozzá a csokoládét és a mézet, majd keverjük addig, amíg fel nem olvad. Zárjuk el a lángot, és távolítsuk el a vaníliarudat. Ezután keverjük össze a csilis vízzel. Tálaljuk tejszínhabbal vagy anélkül. Mindkét variáció pompás!

További csokis csábítások:

Ínyenc galéria

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják csokoládé vénusz mellbimbója trüffel csilis forró csoki receptek táplálkozás test