Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight

Ma negyvenegy éve mutatták be az amerikai mozikban a Csillagok háborúja IV: Egy új remény című filmet, ezzel pedig világhódító útjrára indult a legnépszerűbb sci-fi, mely a mai napig tömegeket tart lázban. A Star Wars fanatikus rajongóinak mindennapjait a film karakterei, cselekménye, helyszínei töltik ki - még a naptárat is a Csillagok háborúja-sorozat alapján vezetik. Reméljük, az átlagos nézőkön kívül, nekik is tudunk érdekességgel szolgálni a Star Warsról.

„Minden 1977. május 25-én kezdődött. Egy szerdai napon. Egy iskolanapon. Azon a napon, negyven évvel ezelőtt egy alig ismert, alig reklámozott és nevetségesen kis költségvetésből készült filmet mutattak be az amerikai mozik. 24 órán belül mindenki megismerte a címét. 48 órán belül már mindenki sorban állt, hogy maga is láthassa.”
Patrick Read Johnson
1977. május 25-én mutatták be George Lucas Csillagok háborúja (Egy új remény) című filmjét az Egyesült Államok filmszínházaiban.


SPIELBERG ÉS A STAR WARS

A kezdet kezdetén még maga a rendező sem hitt a film sikerében. Azt mondják, a forgatások után George Lucas idegösszeomlást kapott, mert azt gondolta, nagyot bukik majd. Felkereste hát a barátját, az épp a Harmadik típusú találkozásokat forgató Steven Spielberget, és neki kesergett. Úgy érezte, hogy Spielberg mozija sokkal nagyobbat fog szólni, mint az övé, ezért megállapodtak: mind a Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightketten megkapják a másik filmje rendezői részesedésének 2,5 százalékát.

Végül a Csillagok háborúja 775 millió, a Harmadik típusú találkozások pedig 304 millió dollár bevételt hozott. Így aztán Spielberg nagyjából 40 millió dollárhoz jutott hozzá anélkül, hogy egy percig is dolgozott volna a Star Warson. 

Egyébként a Csillagok háborúja első része igencsak alacsony költségvetéssel készült, olyannyira, hogy az amerikai stáb csak turistaosztályon repülhetett Angliába a forgatásra. Amikor ezt a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher édesanyja, Debbie Reynolds megtudta, felhívta a rendezőt, és jól kiosztotta, mondván: lányának az első osztály dukál. Carrie azonban elkérte a kagylót Lucastól, és azt kiabálta bele: "Anya, én turistaosztályon akarok utazni, szóval kopj le!"

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight

A HÁTTÉR

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightA mozi egyik helyszíne a Tatuin bolygó, az ott játszódó jeleneteket Tunéziában forgatták, amihez kunyhókat húztak fel a sivatagban. A díszlet egyes darabjai még ma is állnak, és a turisták által látogathatók.

De azt a mesterséges csontvázat is sokáig megőrizte a sivatag, amelyik mellett a film elején Threepio elhaladt: 2002-ben, A Klónok támadása forgatásán ugyanis, amikor a stáb tagjai ellátogattak a helyszínre, a csontváz még mindig ott volt, ahogy 25 évvel azelőtt hagyták.


FILMES TRÜKKÖK

A 70-es évek végén még közel nem olyan technikával dolgoztak a filmesek, mint ma, így néhány, Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightviccesnek tűnő megoldást is alkalmaztak. Például a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág híres üldözési jelenetében az aszteroidamezőt festett krumplikkal töltötték ki.

Ben Burtt hangtervezőnek is igen sok dolga akadt, ugyanis többek között meg kellett alkotnia a jawák nyelvét és még számos szereplő hangját. Előbbihez a szakember felgyorsította a zulu nyelvet, így aki azt ismeri, érheti, miről beszélnek a filmben.
Jabba jellegzetes nevetéséhez hiénák, vízilovak és emberek hangját használta fel, míg Csubakka orgánumához medvékét, rozmárokét és borzokét.

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight



AKIKET MINDENKI ISMER…

A különleges karakterek többségét még azok is be tudják azonosítani, akik életükben nem láttak Star Wars-filmet. A létrehozásuk rengeteg energiát igényelt, sőt gyakran hihetetlen mennyiségű alapanyagot is. Jabba például végül négy tonnát nyomott, ahhoz pedig, hogy megmozduljon, három ember munkájára volt szükség.

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightYodát eredetileg egy beöltöztetett majom "játszotta" volna, ám a rendezőt végül lebeszélték e tervéről. A stáb tagjai ugyanis attól tartottak, hogy az állat képtelen lenne elviselni magán a speciális maszkot. Ekkor kérték fel Frank Ozt, hogy a mára ikonikussá vált bábot megtervezze.

A filmstúdió sokáig ellenezte, hogy Csubakka meztelen legyen, ezért Lucas óriási harcokat vívott, hogy a vállszalagon kívül csak szőr boríthassa a szereplő testét. Csubakka egyébként a valóságban sosem ült a Millenium Falconban, mivel az első forgatási napon kiderült, hogy az őt alakító színész, Peter Mayhew nem fér bele az ülésbe. Végül az utómunkának köszönhetően látható mégis az űrhajóban.

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight


"BÁRGYÚ TÜNDÉRMESE"

Harrison Ford tulajdonképpen egy véletlennek köszönheti Han Solo szerepét - no meg a világhírt. Együtt dolgozott ugyanis egy filmen George Lucasszal, aki megkérte, hogy segítsen a színészeknek a meghallgatáson, de végül ő kapta meg a szerepet. Ford gázsija mindössze tízezer dollár volt, de nem kellett sokáig szomorkodnia: a nagy sikerre való tekintettel a következő epizódért már tízszer ennyi fizetés járt neki.

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightA Luke Skywalkert alakító Mark Hamill a második részben határozottan megnehezítette a stáb életét: a forgatás előtt autóbalesetet szenvedett, és egy csúnya heg maradt az arcán. Ezért kellett a film elején "megtámadtatni" egy hószörnnyel, hogy aztán arra kenhessék a jellegzetes sérülést.

Obi-Wan Kenobi megformálója, Sir Alec Guiness 1958-ban Oscart kapott a Híd a Kwai folyón főszerepéért, így talán érthető, hogy amikor felkérték a Csillagok háborújában - vagy ahogy ő mondta: "egy bárgyú tündérmesében" - való szereplésre, elég nehezen állt kötélnek. Ám a duplájára emelt gázsi végül megtette hatását…

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight


HOVÁ LETTEK A NŐK?

Bár Carrie Fisher Leia hercegnőként az egész világot meghódította, a Csillagok háborúja elsőként készült részei nem bővelkednek emlékezetes női szereplőkben. Női pilóta például csak az 1999-es Csillagok háborúja I: Baljós árnyakban tűnik fel, őt Dieneé Ellberger alakítja. Állítólag az 1983-ban bemutatott Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című rész végső csatájához is forgattak női pilótákkal, a vágás során azonban ezek a jelenetek kiestek.

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight



FURCSA SZÁMOZÁS A CÍMEKBEN

Az első rész nevét 1979-ben, utólag változtatták meg Csillagok háborúja IV: Egy új reményre, amikor biztossá vált, hogy lesznek még további epizódjai a mozinak. Ezek azonban az első trilógia előzményeit mutatják be, így ezek kapták a Csillagok háborúja I, II, III neveket. A folytatástrilógia első részével 2015-ben jöttek ki, ez a CsillagokStar Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight háborúja VII: Az ébredő erő címet kapta. A befejező epizód, a Csillagok háborúja IX jövő év végére váható.

De ha ez még nem lenne elég, a lelkes rajongók különálló filmeket is megtekinthetnek, amelyek egy adott szereplő történetét állítják a középpontba. Az első ilyen a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet címet viseli, május 24-én pedig bemutatták a Solo: Egy Star Wars-történetet is.


"MAY THE FOURTH BE WITH YOU"

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlightA nagy sikerű film premierjét 1977. május 25-én tartották, ezért 2007-ben a Los Angeles-i Városi Tanács ezt nyilvánította a hivatalos Star Wars-nappá.

Ám sokan május 4-én is nemzetközi Star Wars-napot ünnepelnek, ami egy angol szójátéknak köszönhető. A híres mondat ugyanis, miszerint "Az erő legyen veled!" angolul a következőképpen hangzik: "May the force be with you!", amit lehet így is érteni: "May the fourth be with you!", ami pedig azt jelenti, hogy: "Május negyedike legyen veled!" 

 

Star Wars Csillagok háborúja Mozi Film szórakozás sztárok starlight

OLVASTAD MÁR?