Javában tart az allergiaszezon, mely egyre több ember életét keseríti meg. Ma már népbetegségnek számít, hisz a lakosság mintegy húsz százalékát érinti valamilyen szinten ez a látszólag ártalmatlan, ám kellemetlen tünetekkel járó betegség. Mit tehetetünk a kínzó panaszok ellen? Szakértőnk, Dr. Heinz Gábor fül-orr-gégész, allergológus szakorvost kérdeztük a megoldásról.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Mikor beszélünk allergiáról?

Immunrendszerünk normális esetben védekezik a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók támadásai ellen. Allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet kórosan, felfokozottan érzékeny, túlzott reakciót vált ki olyan anyagokra, melyekre normális körülmények között semmilyen válasszal nem reagálna.

Ez esetben ártalmatlan anyagok - például: fémek, gyógyszerek, állati szőrök, atkák, egyes ételek és döntően a pollenek - hatására is beindít egy sajátos immunmechanizmust, mely allergiás panaszokban nyilvánul meg.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Milyen főbb tünetekkel járhat?

A rohamokban, sorozatszerűen jelentkező tüsszögés, az orr-, szem- és torokviszketés, a vizes orrfolyás és a könnyezés mind-mind a kellemetlen tünetek közé tartoznak. Gyakran előfordul, hogy orrdugulást okoz, és a megduzzadt nyálkahártya akár légvételi nehézséggel is járhat.

Jellemző az is, hogy az amúgy is irritált nyálkahártya a máskor semmilyen tünetet nem okozó dolgokra is reagál. Az allergiások például szezonban különösen érzékenyek lehetek, és tüneteket produkálhatnak a dohányfüstre vagy a háziporra is.

Az előbb említettek nagymértékben változnak, attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek, például a pollen, a légutak és a szem kötőhártyájának gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha, mely az orrnyálkahártya duzzanatát, orrváladékozást, tüsszentést okoz.

Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket, nehézlégzést, köhögést idéz elő.

Ha az emésztőrendszerbe jut, hányingert, hányást, hasmenést, puffadást okozhat. Súlyosabb esetben sajnos a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjedhet, úgynevezett anafilaxiát, azaz életveszélyes sokkot okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz is vezethet. Ezért sem szabad elbagatellizálni az allergiát.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Hogyan mutatható ki az allergia?

Az allergia kimutatására több eljárás is létezik, két alaptípust különböztetünk meg: a bőrtesztet (Prick-teszt) és a vérvizsgálatot. Előbbi esetében kis mennyiségű allergénkivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet. Érzékenyeknél meghatározott időn belül helyi reakció lép fel.

Vérből az allergénspecifikus IgE molekulákat - olyan molekula, amely alapvető szereppel bír az azonnali túlérzékenységi reakcióban és a paraziták elleni immunitásban - mérik, melyek az egyes allergénekkel szemben lépnek fel.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Milyen megoldások léteznek a problémára?

Antihisztamin-tartalmú szerek
Az allergiás reakció során a szervezetben nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami kiváltja a kipirosodást, csalánkiütést, viszketést, vizes orrfolyást, hörgőgörcsöt, tüsszögést és vérnyomásesért. Az antihisztamin-tartalmú szerek a hisztaminnak a sejtreceptorokon keresztül kifejtett hatását blokkolják, ily módon mérséklik a tüneteket. Kifejezetten tünteti jellegű kezelést biztosítanak, 8-24 órára szüntetik meg a problémát. Tabletták, szemcseppek, orrcseppek, orrspray-k, kenőcsök és gélek formájában kaphatók.

Szteroidtartalmú szerek
A vényre kapható, összetett helyi gyulladásgátló hatással rendelkező kortikoszteroidok a betegség minden tünetét csökkentik, ha nem is egyforma mértékben. Komolyabb javulás 2-3 nap után érezhető, de már egy adag is segíthet. A helyi irritáció mellett ritka, de súlyos mellékhatásként előfordul az orrsövény kifekélyesedése, ami úgy kerülhető el, ha alkalmazásakor a spray-t nem az orrsövény felé, hanem felfelé és az orr külső oldala felé irányítjuk.

Allergén-immunterápia
Ez az eljárás nem csak a tünetek mellékhatások nélküli csökkentésére alkalmas, segítségével kezelhető a szervezet allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. Ma ez az egyetlen olyan módszer, amely az okot szünteti meg. A terárpia során a beteg azt az anyagot (pl. pollen- atka- vagy penészgomba-kivonat) kapja higítva, amely a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápia alatt a szervezet fokozatosan hozzászokik az anyaghoz, míg végül megtanulja elviselni, és így megszűnnek a panaszok.

A kezelés a páciens otthonában végezhető, és mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe. A személyre szabott hatóanyag nyelv alá cseppentését egy nagyobbacska gyermek akár önállóan is elvégezheti. Hatására jó esetben 10-12 éves problémamentes időszak következik. A terápia a várandóság időszakában nem kezdhető el, de a már megkezdett terápia a terhesség alatt folytatható. A rovarméreg-allergiáknak is hatékony ellenszere az immunterápia, ám ilyen betegségeknél kizárólag injekció formájában, orvosi rendelőben alkalmazzuk.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Kvercetin
A citrusfélékben, a hagymában, a fekete teában, az almában és a salátában található, elnyomja a hisztamint, amely hozzájárul az orrfolyáshoz és a könnyezéshez. 

Bromelain
Ez az ananászból kivont enzim csökkenti a gyulladást okozó prosztaglandinok szintéjt, amelyek a duzzanaott, a kivörösödést és a viszketést okozzák, továbbá a kvercetin felszívódását is elősegíti. Aki nem allergiás az ananászra, próbálja ki a napi háromszori 400-500 mg-ot.

C-vitamin
Napi 2 mg aszkorbinsav sok esetben csökkenti a vér hisztaminszintjét és enyhíti az orrfolyást, dugulást és ödémát.

Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak folymatos szedése is csökkenti az allergiás betegségek erősségét. Különösen parlagfű-allergiás betegeknél bizonyul hatásosnak. Fogyasszunk minél több pisztrángot, tonhalat, tőkelehat, lazacot, illetve avokádót, diót, mandulát, lenmagot, lenmagolajat.

Probiotikumok
Alternatív eljárásként felmerül még a speciális fényterápia és az akupunktúra. Nagy szerepet játszik a megelőzés is, mely az allergén kezelése mellett a gyomor- és bélrendszer optimális állapotát jelenti. Ennek érdekében tanácsos a probiotikumok szedése, ugyanis hatással vannak a bélrendszer azon részére, amelyek az orr és a szem immunkontroll funkcióját látják el.

Lehetőleg olyan készítményeket keressünk melyek a Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum és a Bifidobacterium longum törzseket tartalmazza. Optimális már az allergiaszezon előtt megkezdeni, és 8 héten át végezni a kúrát, de most sincs késő, az allergiás tünetek jelentkezésekor is bevethetjük. 

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Gyógynövények 

Csalán 
A benne lévő kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését és gyulladásgátló hatású. Az allergiás időszakban érdemes napi 2-3 bögre csalánteát meginni. Két hónapnál tovább azonban ne alkalmazzuk.

Cickafarkfű 
A benne található kamazulén nevű vegyület csökkenti a szervezetben az allergiával is együtt járó gyulladást, segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. Pár napos használat után érezhetően javul a beteg általános közérzete. A megfelelő hatás érdekében napi 2 bögrével érdemes meginni belőle. Hatékonyabb kamillával együtt alkalmazva.

Lándzsás útifű és a kakukkfű 
E két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban. Elsősorban a légutakat tisztítják, csökkentik a váladékképződést, könnyítik a légzést.

Koriander 
A növény friss zöld levelének leve, napi 3 alkalommal egy teáskanálnyit fogyasztva, hasznos allergiák, szénanátha, bőrkiütés esetén. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken és a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő


Gyors segítség, ha száraz, ég, viszket, folyik...

Szemre
Az antihisztaminok egyik kellemetlen mellékhatása lehet a szemszárazság, amin nedvesítő szemcsepp használatával enyhíthetünk. Ezek a köznapi szóhasználatban műkönnynek is nevezett szemcseppek az allergiás kötőhártyagyulladás enyhítésére is jó szolgálatot tehetnek, mivel lemossák a szemfelszínről a polleneket, ezáltal csökkentik a szaruhártya irritációját. 

A nedvesítő szemcseppek összetétele a természetes könnyfolyadékhoz hasonló, azok tényéleges "gyógyszeres hatóanyagot" nem tartalmaznak, így gyakori használatuk sem vezet mellékhatásokhoz. Épp ellenkezőleg, a jól megválasztott, korszerű műkönnyek hozzájárulnak az irritált szem megnyugtatásához, a panaszok enyhítéséhez. 

Fontos! Ha ég, viszket a szemünk, jó néhány recept nélkül kapható szemcseppel próbálkozhatunk, de mindig hipoallergént, tartósítószermentes terméket válasszunk, mert pl. a benzalkónium-klorid tartalmú szemcseppek irritálhatják az allergia miatt már amúgy is kiszáradt szemfelszínt.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő


Orra
A nyálkahártya ödémát csökkentő ún. dekongesztáns, recept nélkül kapható szerek szűkítik az orrjárat vérereit, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó nyálkahártya duzzanatot. 

Választhatunk orrcsepp vagy orrspray formájú dekongesztáns készítményeket. Előnyös ha az érösszehúzó összetevő (pl. oximetazolin, xilometazolin) mellett az orr nyálkahártyáját védő és ápoló komponens pl. dexpantenol is található a patikaszerben. Hatásosak továbbá az orrot érintő allergiás panaszok enyhítésében az azelasztin-tartalmú, antihisztamin hatású orrspay-k is.

Jó megoldás a tünetek enyhítésére a tengervizet tartalmaző orrspray-k is, amelyek szintén azzal segítenek, hogy kimossák az orrüregből a polleneket.

Fontos! Mivel a dekongesztánsok emelhetik a vérnyomáat, amennyiben szív- vagy magas vérnyomás betegségben szenvedünk, használatukkal kacsolatban feltétlenül kérdezzük meg kezelőorvosunk véleményét. Ugyanez érvényes pajzsmirigy problémák, vagy cukorbetegség esetén is.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő


Mi a keresztallergia?

A pollenallergiások tizedét érinti a keresztallergia. Ez esetben bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, olyan allergiás reakciókat váltanak ki, mint a köhögés, a nehezebb légvétel, a torok- és szemviszketés. A problémák a keresztallergén étel elfogyasztása közben vagy rögtön utána jelentkeznek.

Jellemző keresztallergének:

  • Nyírfapollen-allergiánál: alma, körte, cseresznye, őszi- és sárgabarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya, gesztenye.
  • Fűpollen-allergiánál: sárga- és görögdinnye, narancs, burgonya, paradicsom, fehérrépa, mogyoró.
  • Parlagfű-, feketeürömpollen-allergiánál: mindenféle dinnye, banán, cukkini, uborka.

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

Ezekre figyeljünk! 

  • Reggel és este mindig alacsonyabb a pollenszint, kora délután pedig a legmagasabb. Ha magas az allergizáló pollen koncentrációja a levegőben, lehetőség szerint ne szervezzünk szabadtéri programot. Különösen a fizikai megterheléssel járó programokkal kell vigyázni, mert ha nő a légzésszám, több pollent lélegzünk be és a kellemesnek ígérkező futás, biciklizés akár asztmás rohamhoz is vezethet.
  • Érdemes a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével megoldani. Az eszköz hanszálata során mindig ügyeljünk az alkatrészek tisztántartására, mert enélkül a rejtett helyeken megtelepedő penészgomba és por számos kellemetlen tünetet provokálhat.

  • A ruhát ne szárítsuk a szabadban, a nedves anyagon jobban megtapad a pollen.
  • A hajunkban nagyon sok pollen gyűlhet össze a nap végére. Javasolt a mindannapi esti hajmosás, hogy kevesebb pollen jusson az ágyba és az éjszakai pollenirritáció csökkenjen.

  • Öltözködésnél válasszunk pamut anyagú, jól szellőző darabokat! Az izzadás ugyanis ronthat a pollenallergiás tüneteken, főleg akkor, ha ekcémás panaszaink is vannak.
  • A testmozgás szűkíti az orrban lévő vérereket, ezzel csökkenti az ott felgyülemlő váladék mennyiségét. Ideális lehet a szabadtéri helyett a bent végzett edzés. Sport előtt egy órával vegyünk be antihisztamint!

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő

  • Figyeljünk az időzítésre a kinti edzéseknél is: ez esetben is a kora reggeli órák a legalkalmasabbak. A mozgás után azonnal zuhanyozzunk le és mossunk hajat, a ruhánkat is szabadítsuk meg a pollenektől, és öblítsük ki az orrüreget vízzel.
  • Nem mindegy az időjárás sem: esőben például sokkal kevesebb tünetet fogunk produkálni, míg a száraz, szeles időben, vagy akár a vihar előtt nyomott levegőben mindig nagyobb a pollenkoncentráció. 

  • Ha különösen magas azoknak a polleneknek a koncentrációja, amelyekre allergiásak vagyunk, választhathatunk más mozgást, például az úszást: még a kültéri uszodákban is, közvetlenül a víz felett kellemesebb lesz a levegő. Ráadásul az úszás kiválóan javítja a tüdő teljesítményét, és ezzel is segít az allergia állapotának javításában.
  • 600 méter magasságban már nem él meg a parlagfű, ezért kikapcsolódásként érdemes hegyvidéki kirándulást beiktatni. 

  • Ha be van dugulva az orrunk, az alábbi egyszerű technika segíthet: fogjuk be az egyik orrlyukat és lélegezzünk be mélyen a másikon. Tartsuk ben egy pillanatig, majd lélegezzünk ki úgy, hogy hümmögő hangot adunk ki. Ezt ötször ismételjük, majd váltsunk orrlyukat.
  • Orrspray használatánál: fordítsuk az orrunkat kismértékben oldalra, miközben befecskendezzük a folyadékot. A folyadék így végig tud haladni az orrjáratokon és le tud menni a torok mélyére a jobb hatás érdekében. 

egészség allergia szénanátha fül-orr-gégész allergológus Dr. Heinz Gábor szakértő