Szépnek, kívánatosnak, vonzónak lenni minden ember vágya. Mindenkinek a hosszan tartó fittség, egészség, a fiatalos kinézet, a kreativitás megőrzése és a lendület megtartása ott szerepel a céljai között. Az örök fiatalság forrását, melyre mindig és minden korban vágytak az emberek, sajnos még nem találták meg, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, illetve enyhítsük a külső és belső elhasználódásunk tüneteit, és lelassítsuk az öregedési folyamatokat. A sejtkutatók sok jóval kecsegtetnek.

egészség egészségünkre hosszú élet fiatalság megőrzése test lélek táplálkozás sport anti-aging

Belegondoltam: milyen lenne örökké élni? Odajutottam, hogy nem volna jó. De azért egészségesen, karbantartva (milyen kétértelmű) tovább élni, akár 100 évig, az azért nem lenne rossz! Főleg ez a karbantartás, ez az, ami izgat! Mert idős koromban is a lehető legrugalmasabb testre és szellmre vágyom. Mint oly sokan.

A hosszú, egészséges élet titka - Mit tud a tudomány?

"Szuperszázasok"

Az elmúlt évszázadok során tapasztalt élettartam növekedést figyelmebe véve a kutatók matematikai modellek alapján biztosra veszik, hogy az elkövetkezendő ötven évben a fejlett országokban a születéskor várható élettartam eléri majd a hihetetlenek tűnő száz évet. Helyesebben elérheti. 

Természetesen számos tényező befolyásolja azt, hogy meddig élünk. Ha valakinek a szülei, nagyszülei hosszú életkort éltek meg, nagy a valószínűsége, hogy ő is hasonlóan sokáig élhet.

Életmódunknak azonban a genetikánál fontosabb, 70-85 százalékra tehető szerepe van.

Ezt a kutatók olyan felnőtt korú egypetéjű ikreken végzett kutatássorozat után állapították meg, ahol az ikrek egymástól nagy távolságra éltek, eltérő szociális, egzisztenciális háttérrel rendelkeztek és egymástól különboző életmódot folytattak. 

A biológia kor

Azt mindenki tudja, hogy születési éve szerint hány éves. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, biológiailag fiatalabbak vagy idősebbek vagyunk-e kronológiai korunknál, bizonyos vizsgálatokat kell végezni. Általában igaz ugyanis, hogy biológiai életkorunk nem egyezik valóságos éveink számával. Előfordulhat, hogy bizonyos funkciók, például az izomerő, vagy a rövidtávú memória lehetnek jobbak a kronológiai életkor átlagánál, míg mások, mondjuk a stressztűrő, vagy koncentrációs képességek rosszabbak. Ha sokáig akarunk élni, akkor feladat az, hogy a gyenge pontokat erősítsük. 

egészség egészségünkre hosszú élet fiatalság megőrzése test lélek táplálkozás sport anti-aging

Az anti-aging orvoslás tapasztalata azt mutatja, hogy az emberek többsége fiatalabbnak érzi magát a valóságos koránál. 

Azok az emberek, akik törődnek egészségükkel, jó megjelenésükkel, rendszerint azt gondolják, hogy eleget, s főleg hogy helyesen mozognak, egészségesen táplálkoznak. Alapos vizsgálatok után azonban rendszerint kiderül, hogy koruk és fizikai állapotuk például más mozgásformát igényel, vagy hogy a szervezetükből hiányoznak bizonyos fontos vitaminok és ásványi anyagok.

Hány évesek vagyunk valójában? 

Igaz-e az, hogy minden születésnapunkon egy évvel idősebbek leszünk? Attól függ, honnan nézzük. Mindannyiunk teste egyedi sejtek milliárdjaiból épül fel, melyek legnagyobb része öt-hét-tíz évenként kicserélődik.

Agyunk és izmaink sejtjein kívül egyetlen sejtünk sem kísér el minket a bölcsőtől a sírig.

A bőrben vagy a tápcsatornában lévő szövetekben például nap mint nap rengeteg sejt kicserélődik. Akkor tehát az agyunk öregszik, de a bőrünk nem? Szép is lenne, ha így lenne... Sejtjeink időről-időre megújulnak ugyan, de nem az "original", tökéletes állapotba, hanem - nagyon leegyszerűsítve a folyamatot - egyrészt tovább öröklődhetnek az esetleges meghibásodások, másrészt a megújulás folyamata is lelassul.

Ám ezt a lassulást késlelteni lehet. Ez az anti-aging, ami nem, nem egy drága és hatástalan divatos kence, hanem a tudomány egyik ága, mely az élettartam meghosszabítás lehetőségeiről, azok kutatásairól szól, az élet minden aspektusát - nem csupán a szarkalábakat - figyelembe véve. Az élettartam oly módon történő meghosszabbítása, amikor nem betegségekkel zsúfolt életünket és haldoklásunkat hosszabítjuk meg, hanem az egészségben, fitten töltött éveink számát gyarapítjuk. Tehát fiatalságunk megőrzésére irányul. 

egészség egészségünkre hosszú élet fiatalság megőrzése test lélek táplálkozás sport anti-aging

Mire számíthatunk? - Döbbenetes kilátások!

Egy gerontológusokból, genetikusokból, biológusokból és biotechnológusokból álló tudósegyüttes által készített előrejelzés szerint:

  • A most 100 évesek nagy valószínűséggel megérik a 110 évet.
  • A jelenleg jó egészségnek örvendő 70 évesek, különösen, ha nők, elérhetik a 100 évet. 
  • A 40 évesek közül legtöbben a jelenleg még csak elméletben zajló kutatások eredményeinek felhasználásával megérhetik a 85, sokan a 100 és néhányan a 135 évet is.
  • A most 30 évesek kilátásai kifejezetten jók: 80 éves korukra lehetőség nyílik lecserélni egyes elöregedett vagy beteg szerveiket, és a rohamosan fejlődő plasztikai sebészet segítségével kielégítően jó küllemet is biztosíthatnak maguknak. Emellett a géntechnológiával fejlesztett gyógyszereknek köszönhetően számos, az öregedéssel gyakoribbá váló betegség elkerülhetővé válik, így elérhetik a 22. századot.
  • A most 10 évesek 40 éves korára elérhetővé válik az "öregedés blokkolása", de ez a módszer még nagyon drága lesz és kezdetleges, ezért még megöregszenek, de kétségkívül lényegesen jobb egészségben, mint őseik, vagyis mi. Közülük a legegészségesebbek elérhetik a 150 éves kort is.

Életet megrövidítő szokások

  • Dohányzás 
  • Rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás
  • Több mint 10 százalék túlsúly
  • Kevés mozgás (legalább 30 perc gyaloglás naponta)
  • Magányosan töltött születésnap vagy a karácsony
  • Alacsony iskolázottsági szint, gyanakvó életszemlélet
  • Humorérzék hiánya, ritka nevetés
  • Ötnél több, csak receptre kapható gyógyszer szedése

Életet MEGHOSSZABBÍTÓ szokások

  • Kalóriaszegény, zöldség-, gyümölcsalapú táplálkozás
  • Rendszeres mozgás
  • Napi 6-8 óra alvás
  • Örömet adó munka vagy hobbi - nekem például a blogolás
  • Napi maximum 1-2 deciliter jó minőségű vörösbor fogyasztása
  • Örömteli, kielégítő, rendszeres szexuális élet
  • Megfelelő mennyiségésű - napi 2-3 liter - folyadékbevitel
  • Jó és erős társas kapcsolatok

Személyes szösszenet - kis családi kulisszatitok

Drága Nagyapám az anti-aging két lábon járó megtestesítője volt - anélkül, hogy erről tudomása lett volna. 96 évesen is gyönyörű bőre, szikár, szálkás teste volt, a betegségek elkerülték. Élete végéig kimagasló szellemi és fizikai aktivitás jellemezte.

Akkor szerette a telet, ha sok hó esett, olyankor kedvére lapátolhatta a havat saroktelken belül és kívül egyaránt. 96 évesen is! Nem engedte, hogy segítsünk, hisz ne sajnáljuk tőle a mozgást. Hó híján pedig naponta többször fogócskáztak Mamával.

Hajlamos vagyok azt hinni, vagy leginkább remélni, hogy az ő génjeit örököltem, ezen túl pedig igyekszem  életmódját - fizikai, szellemi aktivitását, illetve annak megőrzését, szokásait, látásmódját, életszemléletét - magamévá tenni, megélni.

Kimondhatatlanul nyugodt, vidám ember volt. Stresszkezelésének végtelen egyszerűsége mindmáig lenyűgöz, és úgy gondolom, ez volt hosszú, egészséges életének egyik titka is.

Sosem idegeskedek - mondta, mikor állandó nyugalmáról kérdeztem -, mégpedig két okból: 

  1. Amit meg tudok oldani, azon nem idegeskedek, hanem hozzálátok a megoldásához.
  2. Amit meg nem tudok megoldani, azon miért idegeskednék? Attól megoldódik...?

egészség egészségünkre hosszú élet fiatalság megőrzése test lélek táplálkozás sport anti-aging